Hvad er Kunstterapi?

Kunst terapi er en form for psykoterapi der anvender visuelle kunstformer såsom male, tegne, drama, dans og poesi som et værktøj til at forbedre klienters mentale sundhed.

Den visuelle kunst bliver I kunst terapien brugt som en kommunikations metode, der kan hjælpe folk med at udtrykke og kommunikere følelser. Kunsten ses som en process, hvor der er fokus på hvordan klienten udtrykker sig, f.eks. hvilke farver eller materialer der bliver brugt, hvordan klienten arbejder med materialerne og til dels hvilke motiver der bliver malet (selvom det ikke er kunstterapeutens job at fortolke billederne).

Hvad laver en kunstterapeut?

En kunstterapeut er en psykoterapeut der har specialiseret sig i, at facilitere gruppe og individuelle terapi forløb ved hjælp af kunstneriske udtryksformer. En kunstterapeut guider klienterne igennem deres eget kunstneriske udtryk og burger kunsten som afsæt i psykodynamisk samtale. En kunssterapeut dømmer ikke processen eller det færdige resultat, men hjælper klienterne med at fortælle deres historie igennem brugen af kunsteriske materialer.

I mange lande, såsom Australien (hvor jeg er uddannet), England og USA er kunstterapeut en beskyttet titel, det vil sige, at det er en officiel titel der kræver at man har gennemgået en universitets uddannelse, har haft et bestemt antal superversions timer og har deltaget i et praktisk forløb. I Danmark er kunstterapeut ikke en beskyttet titel, men der er flere forskellige uddannelses institutioner der uddanner kunstterapeuter, og nogle af disse er godkendt af psykoterapeut foreningen som værende en psykoterapeut uddannelse.

Hvad er forskellen på kunstterapi og psykoterapi?

Psykoterapi bruger primært samtale som omdrejningspunkt for terapien hvorimod kunstterapi både bruger samtale og kunsteriske udtryk som omdrejningspunkt. Nogle gange benyttes mundtlig samtale slet ikke, derimod ses det kunstneriske som en slags udtryksform, hvori det f.eks. er muligt at udtrykke non verbale oplevelser som f.eks. traumatiske episoder, eller følelser der er meget svære at sætte ord på, som f.eks. skam.

Julie Hansen