Hvordan en mandala kan øge indre ro

En mandala er en symmetrisk figur og bliver betragtet som et spirituelt og rituelt symbol i Asiatisk kultur. En mandala kan fortåes på to forskellige måder, enten som et visuelt symbol på universet eller som en guide til forkellige praksisser som f.eks. meditation.




At tegne eller male en mandala kan hjælpe med at øge indre ro og skabe et rum for stilhed og reflektion. En mandala kan være en fantastisk måde at øve meditation, da det at tegne eller male en mandala kan hjælpe med at øge bevidstheden på hvad der sker i nuet, hvilket er et af formålene med meditation. Når hænderne er beskæftiget med noget repetitativt og forholdsvis let, som dog stadig kræver opmærksomhed, har hjernen det nemmere ved at fokusere på her og nu.




Mindful øvelse med Mandala:

  • Find et sted hvor du kan sidde behageligt og i ro, det må gerne være et sted der inspirere dig.

  • Brug et par minutter på at falde til ro, tag evt. et par dybe indåndinger.

  • Du kan nu vælge hvordan du gerne vil lave din mandala, du kan enten tegne den fra bunden ved først at tegne en skabelon, finde en skabelon og farvelæg den eller lave en intuitiv mandala.

Mandala fra bunden:

Denne øvelse er god hvis du godt kan lide at have lidt kontrol over dine materialer og din kreative process. Skabelonen giver god kontrol og kan være med til at skabe tryghed, da det er nemt at lave mønstrene symmetriske.

Materialer:

  • En passer

  • En linial

  • Blyant

  • Papir

  • Farveblyanter eller andre materialer til at farvelægge din mandala

  • Evt. permanent tusch til opstregning



  1. Lav en skabelon ved brug af en passer. Sæt passeren i midten af papiret og tegn rundt med ca. 2 cm mellemrum. Sæt derefter passeren til 4 cm og tegn rundt igen (med passeren i midten af papiret). Gør dette indtil du har alle de cirkler du vil have. Inddel derefter cirklerne i lige store dele ved at bruge en linial og en blyant. Nu har du din skabelon.

  2. Start fra midten og begynd at udfylde din skabelon med mønstre. Tegn gerne først med blyant og farvelæg derefter.

  3. Slut af med at optegne dine blyantsstreger

Reflektion
Mens du tegner, prøv at lægge mærke til hvordan du har det i din krop og i dine tanker.

  • Spænder du i kroppen eller er den afslappet?

  • Tænker du på hvad i skal have til aftensmad, eller er dit fokus på din tegning? (obs. tanker vil altid vandre, men det kan være mere eller mindre svært at genfokusere dem)

  • Hvilke andre følelser kommer frem? Er du dømmende (indre kritiker) i forholdt til hvordan du tegner? Gør det dig glad at tegne en mandala? osv.


Uanset hvordan din krop og dine tanker reagere, er det vigtigste at du lægger mærket til reaktionen og ikke så meget på om den reaktion er rigtig eller forkert. Selvom formålet med at lave en mandala er at skabe ro og afslapning, er formålet også at skabe opmærksomhed på hvordan din krop og tanker reagere, også selvom din krop måske reagere med anspændthed og tanker om aftensmaden.

Hvis du er anspændt og har svært ved at fokusere på din tegning, kan det enten være fordi at det er en uvant øvelse og at du bare skal øve dig lidt mere, eller også kan det være at det slet ikke er den rigtig øvelse for dig - måske nyder du ikke at tegne med hårde materialer som f.eks. blyant og farveblyanter eller måske er skabelonen for restriktiv til dig.

Uanset hvad, prøv at være nysgerrig på dine reaktioner istedet for dømmende.


Lav en intuitiv mandala

Med intuitiv mener jeg en mandala der er skabt ud fra din egen fantasi. Her behøver du ikke at tegne ud fra en skabelon, og faktisk behøver mandalaen ikke at have form som en typisk mandala der er symmetrisk.

Herunder kan ses et par eksempler fra Shelly Klammer.

En intuitiv mandala er mindre kontrolleret end en, der er tegnet ud fra en skabelon. Dette kan være en god øvelse, hvis du godt kan lide at være mere fri i forhold til din kreativitet. Denne øvelse lægger også mere op til, at bruge flydende materialer som f.eks. vandfarve eller akryl maling. Med mere kunstnerisk frihed kommer dog også større mulighed for at blive frustreret, da hele processen kan blive svær at styre.

Materialer:

  • En passer

  • Papir

  • Evt.blyant

  • Evt. permanent tusch til opstregning

  • Vandfarve, akryl maling eller andre materialer til at farvelægge


  1. Tegn en cirkel ved at bruge din passer

  2. Brug din fantasi og intuition og udfyld din cirkel som du gerne vil.

  3. Du kan f.eks. fokusere på at symbolisere (med farver eller mønstre) hvordan du har det lige nu, eller du kan vælge farver og mønstre tilfældigt, alt efter hvilke farver du synes passer godt sammen eller hvad der føles rigtigt.

Reflektion
Mens du tegner eller maler, prøv at lægge mærke til hvordan din krop og tanker føles.

  • Er du anspændt eller afslappet?

  • Hvad tænker du på? Vandre dine tanker til et andet tidspunkt og sted eller er det nemt at fokusere på hvad du tegner? (obs. tanker vil altid vandre, men det kan være mere eller mindre svært at genfokusere dem).

  • Hvilke andre følelser kommer op? Frustration? Selvkritik? Irritation? Glæde? Tilfredshed? Lettelse? osv.

Ligesom med mandala skabelonen, er det vigtigt at du ikke dømmer dig selv på hvordan du føler, men blot prøver at være nysgerrig. Hvis denne øvelse ikke giver dig ro og mental velvære, er det interessant at kigge nærmere på, hvorfor dette er tilfældet. Der kan være mange årsager, det kan bla. være at denne øvelse ikke er god for dig, men dette er også en værdifuld opdagelse og bestemt ikke et tegn på, at der er noget galt med dig.

Julie Hansen